Mei 2023

Het belang van kwartaal analyses per complex

Technisch Manager Niels Rensink van REBO Vastgoedmanagement deelt zijn ervaringen met Ziezodan dashboard. Dat je er veel inzichten uithaalt is duidelijk. Maar hoe stuur je bij en waar bespaar je op? Met eenvoudige praktijkvoorbeelden legt hij het je allemaal uit. Eén ding is volgens hem zeker: We kunnen er veel meer uithalen dan we denken.

Het belang van kwartaal analyses

In het dagelijks werk is Niels vooral bezig met planmatig onderhoud. Als je eenmaal ieder kwartaal analyses maakt per complex, dan kan je veel gerichter bijsturen. Zo kan je het jaar beter begroten volgens Niels: “Als wij in 2022 bij een bepaald complex veel storingen hebben aan de mechanische ventilatie. Dan is het handig om in de jaren daarop hier budget voor vrij te maken om alle mechanische ventilatieboxen te controleren of te vervangen. Het doel is om reparatiemeldingen te verminderen.”

Niels geeft aan, ieder kwartaal, de top 5 reparatieverzoeken per complex door te nemen. De meldingen die daaruit komen kijkt hij door op detailniveau. Zijn ze juist aangemeld door de huurder? Komt de omschrijving overeen met de toegevoegde foto’s en het bezoekverslag? Is de melding juist opgelost en is daarmee het probleem verholpen? Het komt natuurlijk wel eens voor dat de melding bijvoorbeeld een kapotte kraan betreft, maar dat het uiteindelijk aan de waterleiding ligt. Dit heeft invloed op de analyse en daarmee de terugkoppeling naar de vastgoedeigenaar.

Quote

“We hadden niet genoeg capaciteit om de analyses zo gedetailleerd en inzichtelijk te maken. Nu we gebruik maken van het platform van Ziezodan is alle data voor handen en kunnen we met één klik op de knop een analyse maken.

Niels Rensink Technisch manager

Praat ieder kwartaal met de vastgoedeigenaar

Volgens Niels kan je door de analyses uit het Ziezodan platform gerichter zaken bespreken in het kwartaaloverleg met de vastgoedeigenaren. Tijdens zo’n gesprek bespreken ze onder andere de volgende vragen:

  • Wat zijn de meest voorkomende reparatieverzoeken per complex?
  • Spelen deze reparatieverzoeken ook bij andere complexen in de omgeving?
  • Hoe kunnen deze reparatieverzoeken in de toekomst worden voorkomen?
  • Komen de omschrijvingen en de foto’s toegevoegd door de huurders overeen?
  • Is het planmatig of verzekeringstechnisch?
  • Worden de vastgelegde afspraken nagekomen? Denk aan SLA, First time Fix etc.

"Analyses maken voor het behoud van het complex is echt essentieel. Niet alleen voor de technisch managers maar ook voor de eigenaren. Dus zorg dat je technisch managers met deze analyses komen” aldus Niels.

Bijsturen

Op basis van data

Door deze analyses heeft hij regelmatig op tijd kunnen bijsturen. Wij delen daarom graag een paar lessen uit de praktijk:

Defecte kranen?

In het Ziezodan dashboard werd inzichtelijk dat er veel meldingen zijn over defecte kranen. In de data konden we zien dat het kranen van een bepaald merk uit bouwjaar 2014 en 2015 zijn. Door deze informatie konden we bijsturen en aannemers informeren deze kranen niet meer te plaatsen. Op deze manier gebruik je de data om te leren en voorkom je nieuwe meldingen in de toekomst.

Verhogen van huurdertevredenheid

Daarnaast zagen we een hoog aantal reparatieverzoeken voorbijkomen over verstoppingen. Verstoppingen vallen normaal gesproken onder het besluit kleine herstellingen en moeten door bewoner zelf worden opgelost. Door een contract aan te gaan met RRS, SAREF & REBO hebben we ervoor gezorgd dat alle verstoppingen worden afgekocht. Bewoners hoeven nu niet zelf meer de verstopping op te lossen, maar kunnen hun reparatieverzoek aan Ziezodan doorgeven en worden direct geholpen. Door dit soort raamovereenkomsten wordt de klanttevredenheid verhoogd.

Realtime bijsturen

In het dashboard van Ziezodan zijn de realtime cijfers te zien. Denk hierbij aan de klanttevredenheid, de First-Time-Fix en de SLA. Indien hij ziet dat deze cijfers dalen of stijgen, kan hij direct schakelen met de aannemer.

Kosten besparen

Uit data van Ziezodan bleek dat bij één complex de mechanische ventilatie aan vervanging toe was. Afgelopen jaar hebben we bij dit complex dan ook de volledige mechanische ventilatie gerenoveerd. Doordat dit inzichtelijk werd in de analyse hebben we kunnen voorkomen dat de ventilatie uitviel, bewoners reparatieverzoeken moesten indienen en hebben wij kosten bespaard.

Neem contact met ons op!

Meer inzicht verkrijgen in Reparatieonderhoud?

Neem dan contact op met onze Business Developer Koen Dons.
We denken graag met je mee.

 

Neem contact op

Niks missen van Ziezodan?

Blijf op de hoogte! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang ons laatste nieuws, tips en whitepapers rechtstreeks in je mailbox.

Aanmelden
Vestiging Hengelo Haaksbergerstraat 67 7554 PA Hengelo
Vestiging Amsterdam Van der Madeweg 1 1099 BS Amsterdam